top of page
  • Writer's pictureVeloce Consulting Oy

SÄHKÖSUUNNITTELULLA OIKEIN MITOITETTUA TEHOA JA SÄÄSTÖJÄ

Updated: Jan 3

Ensi vuonna 35 vuotta täyttävä suomalainen Refimex Machinery Oy tarjoaa sorvaus-, jyrsintä ja koneistuspalveluja. Juhlavuoden kynnyksellä yrityksen pitää kiireisenä toimitilalaajennusprojekti. Konepajateollisuus on merkittävä sähkönkuluttaja, joten projektissa sähkösuunnittelulla on merkittävä rooli.
Kaksi vuotta sitten toteutuneen yrityskaupan myötä Refimexissä luotiin kasvustrategia. ”Kun aloitimme kasvustrategian toteuttamisen, meillä oli 27 henkilöä töissä ja nyt meitä on 40. Toimimme kahdessa eri toimipisteessä Mäntässä ja Vilppulassa. Meillä yksinkertaisesti tulivat seinät vastaan, eikä kahdessa toimipisteessä toimiminen ollut aina helppoa. Päädyimme toteuttamaan toimitilalaajennuksen suunniteltua aikaisemmin, jotta pysymme kasvustrategiassa”, kertoo Mika Nieminen, toimitusjohtaja, Refimex Machinery Oy


Konepajateollisuus merkittävä sähkönkuluttaja


Toimitilalaajennusprojekti aloitettiin kesällä 2021, kun Refimex osti naapurikiinteistön. Uuteen kiinteistöön sijoitettiin yrityksen varasto- ja pakkaustoiminnot. Sen sijaan kiinteistöjen väliin suunniteltiin uusi tuotantotila, joka yhdistäisi uuden ja vanhan kiinteistön toisiinsa. Toimiala, tuotannon tarpeet ja kasvustrategia toivat erityispiirteitä sähkösuunnittelijan työpöydälle.


”Toimialamme on yksi merkittävimmistä sähkönkuluttajista. Laskimme, että kulutamme sähköä vuodessa 71:n omakotitalon verran, sähkön tarpeemme on suuri. Tiesimme jo projektin alkuvaiheessa, että nykyiset sähköt eivät tule missään tapauksessa riittämään. Totesimme vastaavan pääsuunnittelijan kanssa, että tarvitaan hyvä sähkösuunnittelija. Suosittelujen kautta löysimme Marko Kurttilan ja Veloce Consulting Oy:n”, kertoo Nieminen.


Ammattilainen ei jätä mitään arvailujen varaan


Uuden kiinteistökokonaisuuden näkökulmasta todellinen sähköteho mietitytti, muodostuihan uusi kiinteistökokonaisuus kuitenkin kahdesta eri tontista liittymineen ja kiinteistöineen. Liittymän ja kustannusten optimoinnin kannalta sähkösuunnittelussa pohdittiin, oliko tunnin keskiarvo tässä hankkeessa liian epätarkka.


”Marko teki valtavan työn projektin alussa, kun hän selvitti Mäntässä ja Vilppulassa tehdyllä sähkönlaadunmittauksella meidän todellisen sähkönkulutuksemme. Mittauksen pohjalta tarkasteltiin liittymäkokoa. Tämä johti siihen, että jouduimme keskustelemaan sähköyhtiön kanssa, ja lopputuloksena tontille vedettiin uudet linjat tontin reunalle tulleelta verkkoyhtiön uudelta muuntajalta”, muistelee Nieminen.


Lopulta uusi sähköliittymä toteutettiin tarkan selvityksen pohjalta. Sähkökeskukseen ja liittymäputkituksiin tehtiin asiakkaan kanssa myös sovitut kasvuvarat.


”Tuotimme asiakkaalle lähtötietoja, teimme päätöksiä yhdessä ja toteutuksena yhdessä katsottu paras mahdollinen tulos. Liittymien optimoinnilla saavutimme liittymismaksuissa noin 7000:n euron säästöt. Lisäksi säästöjä tulee esimerkiksi perusmaksuissa, kun liittymiä on vain yksi. Muita selviä rahallisia säästöjä haettiin pääkeskuksen sijainnin optimoinnilla, tilojen sähköistyksen sekä liittymäkaapeleiden asennuksen osalta. Liittymäkaapelit muodostavat suuren kustannuksen näissä teholuokissa, ylimääräisten metrien poistaminen on aina selvä säästö” tarkentaa Marko Kurttila, toimitusjohtaja, Veloce Consulting Oy.

”Veloce tarttui työhön ryhdikkäästi ja nopeasti, selvitti asiakkaan puolesta tarkkaan, mitkä ratkaisut ovat asiakkaalle oikeita ja mitä haetaan”, lisää Mika.


Viimeistä piirtoa myöten


Uuden toimitilalaajennuksen sähkösuunnittelu ja valvonta hoituivat sovitussa aikataulussa, budjetissa ja suunnitelmien mukaan.


”Eräs meidät positiivisesti yllättänyt asia tuli esille vasta siinä vaiheessa, kun valmista sähkösuunnitelmaa lähdettiin toteuttamaan. Kilpailutimme sähkösuunnitelman toteuttamisen eri urakoitsijoilla. Valittu urakoitsija ehdotti meille suunnitelmasta poikkeavia, mutta valaistusteholtaan vastaavia edullisempia valaisimia, tähän oli tietysti helppo suostua. Jälkeenpäin kuitenkin selvisi, että ammattilaisen tarkkuudella Marko oli katsonut, että hänen ehdottamat valaisimet olisivat olleet energiatehokkaampia. Energiatehokkuus oli mietitty viimeistä piirtoa myöten” kertoo Mika.

Comentários


bottom of page